Basia: Znam odpowiedź do tego zadania tylko jej nie rozumiem.
m(Ω)=n! (bo n osób stoi w kolejce i je przestawiamy)
m(A)=(n-2)!*2!*(n-1) (że (n-2)! - bo jeśli postawię 2 osoby na końcu to pozostałe
mogę przestawiać dowolnie
że 2! - bo te 2 osoby na końcu też przestawiam
ale nie mam pojęcia jak wytłumaczyć to (n-1)


)
Dalej prosto:
m(A)/m(Ω=1/3
(n-2)!*2!*(n-1)/n!=1/3
2!*(n-1)/(n-1)*n=1/3
2/n=1/3
n=6
b.: No i dobrze, że nie wiesz jak wytłumaczyć, bo tego (n-1) nie powinno tam być

m(A)=(n-2)!*2! -- zgodnie z Twoim wyjaśnieniem,
m(A)/m(Ω)=1/3
czyli
2/(n(n-1)) = 1/3,
6=n(n-1)
n=3.
I rzeczywiście, jak są 3 osoby w kolejce, to konkretne 2 mogą stać albo na początku, albo
na końcu, albo na 1. i 3. miejscu - 3 możliwości, każda o p-stwie 1/3.