Ciagi - zadanie maturalne
Xawery: Witam , mam problem z ciągami nie od dziś

Oto zadanie:
Ciąg (a
n), gdzie n ∊ N
+ jest nieskończonym ciągiem arytmetycznym o różnicy 2, w którym
pierwszt wyraz jest równy −8. Wyznacz wszystkie wartości k, dla których trzywyrazowy ciąg
(a
k+1 , a
k+3 , a
2k+4 ) jest ciągiem geometrycznym.
Doszedłem tylko do postaci ogólnej ciągu arytmetycznego czyli a
n= −8+(n−1)2
Proszę też o obliczenia w miarę możliwości proste dla kogoś kto ma 2 na semestr z matmy .
11 sty 17:50
Xawery: Pomoże ktoś w tym zadaniu ?
11 sty 18:27
dem-dem: ak+1 = a1 + kr = −8+2k
ak+3 = ak+1 +2r = −8+2k+4 = −4+2k
a2k+4 = a1 + (2k+3)r = −8 + (2k+3)⋅2 = 4k−2
(2k−8; 2k−4; 4k−2) − ciąg geometryczny
(2k−8)(4k−2)=(2k−4)2
4(k−4)(2k−1)=4(k−2)2
2k2−k−8k+4=k2−4k+4
k2−5k=0
k(k−5)=0
k=0 ∨ k=5k ∈N+
k=5
11 sty 18:30
Xawery: Dzięki wielkie ,pozdro
11 sty 18:53