Sporządź tabelę i wykres funkcji f przedstawionej w postaci grafu
Adi: Funkcję ,nie wiem jak mam to zrozumieć .Proszę o wytłumaczenie .
są dwa kółka X i Y
w X : −2,−1,0,1,2
w Y : −2,−1,1,0,2
z kółka X połączone strzałką do −> Y
X: −2,−1 −> Y: −2
X: 0,2 −> Y:1
X: 1 −> 2
Jak to zrobić i wszystko po kolei .
11 sty 17:06
5-latek: Wiesz jak sie przedstawia funkcje za pomoca grafow ?
Rysujesz jedno kolo oznaczasz go X i wewnatrz kola zapisujesz argumenty czyli male x :
{−2,−1,0,1 2}
Teraz obok rysujesz drugie kolo i oznaczasz go Y i wewnatrz kola piszsesz male y czyli
wartosci tej funkcji dla tych argumentow czyli y:{−2,−1,1 0 2}
Funkca jest to przyporzadkowanie konkrermemu argumentowi konktertna jedna watosc . Ale to
podsatwowa definicja funkcji wiec ja powinnas znac
Teraz np dla x=−2 jedziesz strzalka do malego y=−2 to samo dla x=−1 do malego y=−1 i tak
dalej
Teraz czy w mysla definicji ten graf przedstawia funkcje ?
11 sty 17:18
Adi: Teraz czy w mysla definicji ten graf przedstawia funkcje ? Tak,i co dalej ?
11 sty 17:25
5-latek: Nic juz dalej
11 sty 17:28
Adi: A tabela ? w jaki sposob ?
11 sty 17:30
5-latek: Przede wszystkim to TY nie przedstawiles/as tej funkcji w postaci grafu.
Tabele masz zrobiona
Wykres . Zaznacz na ukladzie wspolrzednym poszczegolne punkty i koniec .
11 sty 17:35