Wykaż, że...
misiq: Wykaż, że jeśli x i y są =/=0 i 1x−1y=x−y, to x=y lub xy=−1
11 sty 16:45
think: skoro x,y ≠ 0
to
y − x = (x − y)xy
(x − y)xy − (y − x) = 0
a dalsze sprowadzenie tego do postaci iloczynowej to kwestia kosmetyczna
11 sty 16:50
misiq: no nie wiem mam tak:
x
2y−xy
2−y+x=0
ale z tego nic nie wyjdzie chyba
11 sty 16:59
think: masz to doprowadzić do postaci iloczynowej a nie wymnażać, czyli przedstawić
a(b + c) − d(b + c) = (a − d)(b + c)
musisz zauważyć, że nawiasy w Twoim zadaniu mają taką samą zawartość jeśli tylko w tym drugim
wyciągniesz minus.
11 sty 17:02
misiq: robię tak:
xy(x−y)−y+x=0
xy(x−y)+x−y=0
xy(x−y)+(x−y)=0
i tu zacięcie, bo dalej mi wyszło xy(x−y)2=0
11 sty 17:08
misiq: przebłysk: xy(x−y)+(x−y)=0 l : (x−y)
i będzie chyba xy= −1
ale co z x=y?
11 sty 17:18
misiq: hmm?
11 sty 17:37