Bardzo proszę o pomoc w zadaniu.
pytająca: Bardzo proszę o pomoc w zadaniu i dokładne rozpisanie działań.
Liczba (6*10
8): (15*10
−3) jest równa:
A. 9*10
6
B. 04,*10
5
C.4*10
10
D. 0,3* 10
11
Obliczyłam tyle ..
| 6*108 | | 6 | | 108 | |
| = |
| * |
| = 0,4*1011 .. Tylko co dalej? Podobno ma |
| 15*10−3 | | 15 | | 10−3 | |
wyjśc odpowiedź C. Tylko że jak pomnoże mój wynik przez 10 to wychodzi mi 4*10
12 a nie
4*10
10
11 sty 16:42
think: no kochana...
| | 4 | | 1011 | |
0,4*1011 = |
| *1011 = 4* |
| = ... ? |
| | 10 | | 101 | |
11 sty 16:46
Mila:
0,4=4*10−1
0,4*1011=4*10−1*1011=4*1010 postać wykładnicza
11 sty 16:47
pytająca: Ok, dziękuje bardzo wam
11 sty 16:49
Mila:
11 sty 17:08