średnia arytmetyczna
;pp: średnia arytmetyczna dziewięciu liczb wynosi wynosi 4.5 natomiast srednia arytmetyczna
pierwszych ośmiu liczb tego zestawu danych to 4.2 jaką wartość ma dziewiąta liczba ?
11 sty 16:32
think: | (x1 + ...+ x9) | |
| = 4,5 / *9 |
| 9 | |
| (x1 + ... + x8) | |
| = 4,2 / *8 |
| 8 | |
x
1 + ... + x
8 + x
9 = 40,5
x
1 + x
8 = 33,6
wystarczy odjąć stronami od pierwszego równania to drugie wychodzi
11 sty 16:44
;pp: czyli ze jak odejme to 40,5 − 33.6 wychodzi mi 6,9 i to jest moja 9 liczba ?
11 sty 16:58
think: dokładnie
11 sty 16:59
;pp: dzięki
11 sty 17:00