.
Piotr 10: FIZYKA
Oblicz ile lodu o temperaturze 00C należy dodać do 80kg wody o temperaturze 500C aby otrzymać
wodę o temperaturze 400C. Ciepło właściwe wody i ciepło topnienia lodu odczytaj z tablic.
Q1+Q2=Q3
m*L+M*cw*(500C−00C)=M*cw*(400C−500C)
m − to szukana masa lodu
O to chodzi ?
11 sty 15:58
Godzio:
Nie wiem czy o to chodzi, ale po matematycznemu to by było jakoś tak:
0
oC = 273K
273 * x + 80 * 323 = (x + 80) * 313
x = 20kg
11 sty 16:06
Piotr 10: Poprawka:
m*L+M*cw*(500C−00C)=(m+M)*cw*(400C−500C)
11 sty 16:16
Piotr 10: | | Q1 | |
Godzio raczej chyba nie, bo L= |
| a L− ciepło topnienia ( stała temperatura) |
| | m | |
11 sty 16:17
Godzio:
Wiem, ja tylko przedstawiłem po matematycznemu, po fizycznemu już dawno zapomniałem
11 sty 16:18
daras: wszystko pokręcone

ułóz bilans prawidłowo: co ciepło oddaje? − woda o temp. 50
oC ochładzajac się do 40
oC
co pobiera ciepło?− lód podczas topnienia i woda powstała z tego lodu(czyli o takiej samej
masie) podczas ogrzewania od 0
oC do 40
oC
BTW. nie trzeba zamieniać celsjuszy na kelwiny
11 sty 16:36
daras: ciepło oddane: mwcw(50−40)
ciepło pobrane: mxL + mxcw(40−0)
11 sty 16:38
Piotr 10: ok, dzięki
11 sty 16:48