we wszystkich przypadkach n→∞
| 5n3−2n+1 | 2n | |||
1) lim | arc sin | = następnie zastosowałam ten wzór arc sinx/x | ||
| 2n−1 | 3n3+5 |
| 5n3−2n+1 | 2n | |||
=1, czyli wyszło lim | * 1 * | = po przemnożeniu, wyciągnięciu | ||
| 2n−1 | 3n3+5 |
| 5 | ||
n4 przed nawias, wyszło mi | ||
| 3 |
| 1 | ||
2) lim (1/2)n arccos | = (1/2)n to 0, cosn! jest ograniczone, czyli wychodzi 0) | |
| 5n! √n |
| cosn | ||
3) lim | = tego przykładu nie umiem zrobić, wiem, że nie można tu zastosować wzoru z | |
| n |