zbiór wartości funkcjii i funkcja odwrotna
misiaa: heeeeeeeeeeej, mam problem z zadankiem
muszę znaleźć funkcję odwrotna do podanej
i policzyć zbiór jej wartości
f(x)= −log2(3x)
11 sty 15:20
asdf:
czego nie wiesz? sposobu?
np.
y = 3x
zamieniasz y z x:
x = 3y
teraz liczysz y:
czyli:
11 sty 15:22
misiaa: tak, nie mam pojęcia jak to rozpisać na tym logarytmie
bo to jest loga b=c ac=b czyli 2y=3x, i nie wiem czy teraz po prostu x= (2y)/3 i to jest ta
funkcja odwrotna?
11 sty 15:48
Mila:

y=−log
2(3x)⇔y=log
2(3x)
−1
D: x>0,
funkcja jest różnowartościowa
Z definicji logarytmu:
Zamieniamy zmienne:
wykresy są symetryczne względem prostej
y=x
Zbiory wartości łatwo określić.
11 sty 15:53