pochodne
sylwia345: Witam, jak obliczyc z tego pochodną ? 3
√x (ale nie korzystajac ze wzoru {
√x)'
11 sty 14:55
PW: Masz polecenie "obliczyć pochodną z definicji"?
11 sty 14:57
sylwia345: w poleceniu pisze oblicz pochodna funkcji f(x)= 3√x
11 sty 15:01
asdf: jak jest napisane:
nie korzystajac z (√x)' to normalnie zdefinicji musisz policzyć,
czyli jeden wybierasz sobie jedną z dwóch definicji pochodnych (one są równoważne):
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pochodna
i liczysz, na youtube czy gdzieś też pewnie znajdziesz jak to się liczy z definicji, od razu
podpowiem:
f(x) = x ⇒ C * f(x) = Cx
lim
x−>x0 C*f(x) = C * lim
x−>x0 f(x)
11 sty 15:06