zadanie
anka: Mam wielką prośbe. Mam problem z zadaniem z chemii które już od dawna próbuje zrobić a nie
wychodzi.Oblicz, ile gramów Al4C3 potrzeba do otrzymania w warunkach normalnych 2,8m3 metanu,
jeśli wiesz , że metan powstaje w rekacji Al4C3 z kwasem solnym, a drugim produktem tej
reakcji jest chlorek glinu. w odp jest 6000g
19 paź 20:52
Mateusz: Najpierw piszemy równanie reakcji juz uzgodnione przeze mnie
Al4C3 + 12HCl −−−−−→ 4AlCl3 + 3CH4
Teraz korzystamy z objętości molowej 2,8m3 = 2800dm3
1 mol CH4−−−−→ 22,4dm3
16 g CH4−−−−−−→ 22,4 dm3
x g CH4 −−−−−→ 2800 dm3
x = 2000g
teraz wiemy z popwyższego równania reakcji że z 1 mola czyli z 144 g Al4C3(węglika glinu)
otrzymamy 3 mole czyli 48 g CH4(metanu) układamy równanie
144 g Al4C3 −−−→ 48 g CH4
x g Al4C3 −−−−→ 2000 g CH4
x = 6000g = 6kg
20 paź 14:20