pomoc
mika: jaką prędkość końcową osiagnie ciało spadajace z wysokości h=20 m (poziom 6 piętra)?
11 sty 14:40
mika:
11 sty 14:58
MQ: Zależy od współczynnika oporu spadającego ciała, powierzchni przekroju i gęstości powietrza.
11 sty 17:21
Maslanek: 
Myślę, że rozpatrujemy ruch bez oporu

Wzór na prędkość w spadku swobodnym?
11 sty 17:22
MQ: Sądząc po uwadze o 6 piętrze, to raczej chce poeksperymentować, a w tym wypadku uwzględnienie
oporu powietrze ma znaczenie −− chociażby w związku z pytaniem, czy przeżyje.
11 sty 17:38
5-latek: Jesli bedzie pijany to bardzo prawdopodone ze przezyje
11 sty 17:41
Jędruś: najprościej skorzystać z zamiany energii potencjalnej na kinetyczną:
mgh=mv
2/2, upraszczamy obie strony przez m, mnożymy obie strony przez 2:
2gh=v
2
v=
√2gh
Proste

?
12 sty 17:26