wyznaczyć pochodną
magda: proszę o dokładne rozwiązanie.
wyznaczyć pochodną funkcji:
f(x)= 5x(2x+3)
11 sty 14:12
Aga1.:
Zastosuj wzór na pochodną iloczynu o czynnikach 5x i (2x+3)
f'(x)=(5x)'*(2x+3)+5x(2x+3)'=5xln5(2x+3)+2*5x=...
5x możesz wyłączyć
11 sty 14:27
PW: ln5
x = xln5
obliczmy pochodną obu stron
(5
x)' = (ln5)5
x
Jest zresztą gotowy wzór w tablicach na (a
x)'.
Teraz jak już wiemy ile wynosi pochodna pierwszego czynnika, to pochodną iloczynu obliczymy:
f'(x) = (5
x)'(2x+3) + 5
x(2x+3)'
11 sty 14:27