Matematyka
Studentka: Napisać styczną do krzywej:
a) y = −x2+6x w punkcie P(1,5)
b) y = x2−12x+39 w punkcie P(3,9)
11 sty 14:06
pigor: ..., np.
a) y'=f '(x)= −2x+6 w
P=(1,5) ⇒
f '(1)=−2+6=
4 , zatem
równanie stycznej w P ma postać
y−yo= f'(xo)*(x−xo), czyli :
y−5= 4(x−1) ⇔
y=4x+1 ⇔
4x−y+1=0 − szukane
równanie stycznej .
11 sty 14:29
Studentka: Ok. Już wiem jak robić

a teraz potrzebuje aby ktoś mi wytłumaczył dlaczego tak a nie
inaczej... Bo ja bym normalnie podstawiła do funkcji punkt ale czemu tak nie można robić tylko
liczy się pochodną?
11 sty 14:33
J: Jak do funkcji "podstawisz punkt" ( cokolwiek to nie oznacza), to otrzymasz tylko wrtość
funkcji,dla danego argumentu
11 sty 14:37
daras: ja p...i ty zdałąś maturę z matmy?
11 sty 14:37
Studentka: ok. czaje...

daras lata przerwy...
11 sty 14:44
pigor: ... , już kurde chciałem to samo...; ale dzięki
daras,
wyręczyłeś mnie ; znikam , bo szkoda mojego czasu
11 sty 14:47
Studentka: czyli
b) y = x2−12x+39 w punkcie P(3,9)
f(x0)=9
f'(x)= 2x−12 a f'(x0)=−6
czyli wzór stycznej to y= −6x−9
dobrze?
11 sty 15:09
Studentka: sory pomylka wynik ma byc
y=−6x−6 zgadza się?
11 sty 15:14