błagam o pomoc
mika: Jednym z testów samochodow jest pomiar czasu, w którym samochód startując z miejsca osiąga
prędkość v=100km/h.
Oblicz z jakim przyspieszeniem porusza sie samochód dla którego ten czas wynosi 4.2s. Jaką w
tym czasie przebędzie droge?
11 sty 13:41
5-latek: Przeciez sa gotowe wzory na to wiec podstaw i licz
11 sty 13:54
mika: jakie te wzory?
11 sty 13:56
mika:
11 sty 14:13
pigor: .., otóż
przyspieszenie to zmiana prędkości w czasie, czyli
| | Δv | | 100000m | | 42s | | 1000000 | m | |
1) a= |
| = |
| : |
| = |
|
| = |
| | Δt | | 3600s | | 10 | | 3600*42 | s2 | |
| | 10000 | | m | | 10000 | | m | | m | |
= |
| |
| = |
| |
| ≈ 6,6 |
| . |
| | 36*42 | | s2 | | 1512 | | s2 | | s2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2) samochód startuje z miejsca, więc v
o=0, wtedy
| | m | |
svo+12at2= 12*6,6 |
| *(4,2) 2s 2 = 3,3*17,64 m ≈ 58,2 m.  |
| | s2 | |
11 sty 14:23
daras: uderz w stół a ..pigor sie odezwie
11 sty 14:38
pigor: ..., ale ja na dzisiaj mam dość i... nie ma mnie , a
mika już
nowe zadanie "wrzuciła" i na mnie nie ma co liczyć; olewka .
11 sty 14:52
mika: szkoda

ale dzieki za wszystko
11 sty 14:58