prosze o pomoc
kotecek: pojazd porusza się z szybkością v=6okm/h
1. jaką droge przebędzie w czasie 1 minuty
2. ile czasu potrzebuje na przebycie drogi s=250m
11 sty 13:32
kotecek: dobrze mi wyszło?
1. 1002m
2. 15s?
11 sty 13:34
5-latek: | | v | |
Skorzystaj z ewzoru s= |
| i sobie go zapamietaj bo na maturze jak znalazl |
| | t | |
11 sty 13:35
kotecek: dobrze jest>?
11 sty 13:36
kotecek: jak juz cos to s=v*t
11 sty 13:36
kotecek:
11 sty 13:38
Kaja: 2. dobrze
1. tam powinno byc 1000m
11 sty 13:40
kotecek: a czemu 1000?
11 sty 13:42
pigor: ..., no to na poziomie SP. np. tak:
1) 60
kmh*1min.= 60
kmh*
160h=
1 km ,
2) 1km w czasie 1min, to
14km=250m w
14min =
14*60sek =
15sek.
11 sty 13:44
kotecek: dzieki
11 sty 13:46
5-latek: A widzisz masz racje

Moj stary mozg juz tak dobrze nie pracuje jak dawniej
| | s | | 250 | |
t= |
| = |
| =0,004[h] |
| | v | | 60000 | |
a 60km/h ile to jest km/min ?
11 sty 13:51