wielomiany
tosia: proszę o pomoc
rozwiąż równanie:
(x−1)
3+(2x+3)
3=27
3+8
z tego wychodzi mi :
−18x
3+33x
2+57x=0
i nie mogę znalezc pierwszego pierwiastka, zeby potem zadzialac hornerem
11 sty 13:00
5-latek: Tosiu ja nie licze czy dobrze jest ale teraz wyciagnij x przed nawias
11 sty 13:03
5-latek: I horner nie bedzie potrzebny
11 sty 13:04
Kaja: Tosia albo nie napisała gdzieś x albo jest źle.
11 sty 13:04
Bizon:
czy to ma być tak?
(x−1)3+(2x+3)3=27x2+8
11 sty 13:05
tosia: nie, jest 27 x3
11 sty 13:07
5-latek: Witam

Albo= 27x
3 +8
11 sty 13:08
tosia: wyciągnięcie x też nic nie daje
11 sty 13:09
tosia: 5−latek przecież tak napisałam
11 sty 13:10
tosia: już mam błąd, ale dziękuję za pomoc
11 sty 13:12
5-latek: x(−18x
2+33x+57)=0 to x=0 lub −18x
2+33x+57=0 tez nie da nic ?
11 sty 13:12
ICSP: (x−1)
3 − 8 = 27x
3 − (2x + 3)
3
(x−1 − 2)(x
2 − 2x + 1 + 2x − 2 + 4) = (3x − 2x − 3)(9x
2 + 6x
2 + 9x + 4x
2 + 12x + 9)
(x−3)(x
2 +3) = (x−3)(19x
2 + 21x + 9)
(x−3) [ x
2 + 3 − 19x
2 − 21x − 9 ] = 0
x = 3 v −18x
2 − 21x − 6 = 0
| | 2 | | 1 | |
x = 3 v x = − |
| v x = − |
| |
| | 3 | | 2 | |
11 sty 13:13
Kaja: mnie wyszło −6x3+11x2+19x+6=0
11 sty 13:13
Kaja: i pierwiastkiem jest 3
11 sty 13:13
tosia: tak, tak, dziękuję, ale jak już pisałam −wyłapałam błąd
11 sty 13:15