Założenia funkcji
student 213: Witam serdecznie ,
oto zadanie które zostało mi przedstawione ( studia ) i nie wiem jak się za nie zabrać z powodu
tego ,że nawet nie wiem co oznacza ,, ◯ '' jeśli ktoś mógłby mi wyjaśnić jak robi się tego
typu zadania były wdzięczny

Dane są funkcje f(x)=2x+3 oraz g(x)=
√4x−5 . Zapisz wzorem następujące założenia :
h
1= g◯f
h
2=f◯g
11 sty 12:56
PW: "◯" to standardowe oznaczenie złożenia dwóch funkcji. Napis
f◯g
oznacza, że najpierw wykonujemy funkcję g, a na wynik działamy funkcją f (oczywiście musi się
to dać wykonać, czyli wartości funkcji g muszą się zawierać w dziedzinie funkcji f).
11 sty 13:15
pigor: ..., widzę, jesteś szczery...

aż do bólu, a student co ma robić

,
dlatego mogę tylko pokazać co i jak np. tak: ◯ − znak złożenia f,g i 4x−5 ≥0 ⇔ x ≥
54,
to
h1= g◯f= f(g(x))=
2√ 4x−5+3, zaś
h2= f◯g= g(f(x))=
√ 4(2x+3)−5=
√ 8x+7 . ...
11 sty 13:24