Relacja równoważności - Klasy abstrakcji...
Maths: Witajcie, moglibyście mi pomóc w tym zadaniu?
Wykaż, że relacja jest relacją równoważności i wyznacz jej klasy abstrakcji:
x
1 ~ x
2, wtedy gdy 3 | x
1 +2x
2
Wiem, że ma to być relacja zwrotna, symetryczna i przechodnia. Zwrotność jest jasna, nie trzeba
tego pokazywać, bo wiem jak to zrobić

Zechciałby ktoś pokazać przejścia, aby wykazać symetryczność i przechodniość, bo wiem, że
relacja jest relacją równoważności, a "za Chiny" mi te dwa przejścia nie chcą wyjść.
Proszę o pomoc
11 sty 12:52
PW: Symetryczność jest nietrudna:
skoro 3|(x1+2x2), to również 3|(x2+2•x1)
Przykład:
3|(2+2•5) i również 3|(5+2•2).
Jak to udowodnić?
(x1+2x2) + (x2+2x1) = 3x1+3x2 = 3(x1+x2)
Suma dwóch liczb jest podzielna przez 3. Jeżeli jedna z nich jest podzielna przez 3, to i druga
musi być podzielna przez 3.
11 sty 13:08
Maths: Masz rację
PW, ale powiedz mi proszę, czy jest jeszcze jakiś sposób oprócz tego, co
podajesz?
Można by np z założenia (poprzednik implikacji − piszę to, żeby jakby co mnie poprawiono, gdyby
to było źle

) wyznaczyć x
1 i wstawić do następnika implikacji...?
Można jakoś nie wprost?
A przechodniość?
11 sty 13:12
PW: Jeżeli x2+2x2 = 3n, n∊Z, to
x1 = 3n−2x2,
w takim razie x2+2x1 = x2+2(3n−2x2) = x2+6n−4x2 =6n−3x2 = 3(2n−x2) − liczba podzielna
przez 3.
Widzę, że nie trzeba Ci pomagać.
11 sty 13:23