matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciag arytmetyczny
Kamix:
Witam wszystkich
! Mam ciag arytmetyczny. Mam podane a
7
. W jaki sposob mam policzyc sume trzynastu wyrazow tego ciagu? Jak znalezc a
1
?
11 sty 12:47
Radek:
a
7
=a
1
+6r a
1
=to co masz podane −6r
11 sty 12:48
Kamix :
Kurde nie wpadlem na to. Dzieki wielki
11 sty 12:50
Kaja:
a
1
+a
13
a
1
+a
1
+12r
2a
1
+12r
S
13
=
*13=
*13=
*13=
2
2
2
2(a
1
+6r)
2*a
7
=
*13=
*13=13a
7
2
2
11 sty 12:50