pochodne
Marek: Z jakiego wzoru taką pochodną?
(2x*lnx+x)'
11 sty 12:39
pigor: ..., najpierw sumy, potem iloczynu i x>0, to np. tak:
(2x*lnx+x)'= (2x*lnx)'+x'= (2x)'lnx+2x*(lnx)'+1= 2lnx+2x*
1x+1=
3+2lnx.
11 sty 12:55
PW: Normalnie − pochodna sumy, a więc
(2xlnx)' + x' = (2xlnx)' + 1
Wyrażenie w nawiasie jest iloczynem, zatem wzór na pochodną iloczynu
(2x)'•lnx + 2x•(lnx)' +1
Dalej sam
11 sty 12:55
PW: Dalej sam ...
pigor
11 sty 12:56
Marek: Dziękuje bardzo
11 sty 13:01
Marek: to mam lnx=−3/2 i jak z tego x wyznaczyć bo muszę narysować . bo to schemat wyznaczania
wkleslosci...
11 sty 13:11
Marek: Albo jeszcze coś takiego bo z tym mam problem:
(lnx)'/ln(x−1)*x no to chyba trzeba regułą ,,delopitala,,
czyli to jest 1/x / i jak to zrobić ln(x−1) to jest 1/x−1*(x−1)' czyli 1/x−1 i co razy
pochodna z x? czy jak
Proszę o pomoc
11 sty 13:26
pigor: ..., nie wiem co tam kombinujesz, ale może to :
czyli 3+2lnx= 3+2*(−
32)= 0

a to może oznaczać punkt przegięcia
w x=e
−32
11 sty 13:32
Marek: Znaczy się tak bo to było obliczenie 2 pochodnej i wszyło 3+2lnx i wedlug schematu mam to
teraz porownac do 0 rozwiazac i narysowac i nie wiem jak to rozwiazac
11 sty 13:34
Marek: czyli po prostu wychodzi z tego 0?
11 sty 13:35