Funkcja wykładnicza
czopo: Witam, mam dwa rodzaje zadań z funkcji wykładniczej. Wiem jak je zrobić mniej więcej, ale nie
wiem jak to dobrze zapisać.
1. Wyznacz wartości parametru m, dla których wykresy funkcji f i g nie mają punktów wspólnych
f(x) = 4x, g(x) = mx
f(x) = mx, g(x) = −x + 2
2. Wyznacz wartości parametru m, dla których dziedziną funkcji f jest zbiór liczb rzeczywistych
f(x) = 2x−4mx+2
f(x) = 3x2−2x−1x2+mx+1
11 sty 12:37
Bizon: 1. a) m≤0
11 sty 12:45
Bizon:
1.b) m≥0
11 sty 12:50
czopo: tak, wyniki w pierwszym zadaniu znam, ale chciałbm wiedziec jak to zrobić i zapisać chociażby
11 sty 12:52
Aga1.: | | 4 | |
Musisz odpowiedzieć na pytanie, dla jakiego m równanie a) |
| =mx nie ma rozwiązania. |
| | x | |
−mx
2+4=0
Dla m=0 mamy 4=0 , sprzeczność, brak rozwiązań
Dla m≠0
równanie kwadratowe nie ma rozwiązania gdy Δ<0
Dokończ.
B) podobnie.
11 sty 14:21
Aga1.: 2) dziedziną jest zbiór liczb rzeczywistych gdy równanie
a) mx+2=0(mianownik przyrównaj do zera) nie ma rozwiązania
11 sty 14:23
czopo: Dzieki
12 sty 10:34