Trygonometria- początki
tomekk: Cześć
Mam rozwiązać kilka zadań z trygonometrii. To są moje początki i nie za bardzo wiem jak to
ruszyć.
Liczę na jakąś małą pomoc, bym mógł to zrozumieć
2) tgx+ctgx=2
3) cos2x+2cosx+1=0
4) cos2x+sin
2x=0
5) ctg
3x − ctg x=0
Mam też taką nierówność
1) 2sin
2 + sinx−1≤0
Jeśli znalazłby się ktoś dobry i mi pomógł to będę wdzięczny

Nie oczekuję zrobienia wszystkich przykładów (dużo pisania), tylko np. napisanie sposobu
rozwiązania, które pasują do poszczególnych zadań itp.
Z góry dziękuję
11 sty 11:14
AS:
1. pomnóż stronami przez 2
2 przyjmij ctgx = 1/tgx i podstaw tgx = t
3 i 4 podstaw cos2x = cos2x − sin2x
5. wyłącz ctgx przed nawias
Nierówność − podstaw sinx = t i rozwiąż jak nierówność kwadratową
11 sty 11:21
tomekk: No dobrze, a mogę mieć pytanie co do 3 jeszcze?
Podstawiłem cos2x = cos2x − sin2x i co dalej? Bo nie wiem jak to wyliczyć
11 sty 11:52
Kaja: 3. cos2x−sin2x+2cosx+1=0
cos2x−sin2x+2cosx+sin2x+cos2x=0
2cos2x+2cosx=0 /:2
cos2x+cosx=0
cosx(cosx+1)=0
cosx=0 lub cosx+1=0
11 sty 12:59