zagubiona w świecie matmy :
11 sty 11:00
zagubiona w świecie matmy : Usun niewymiernosc z pierwiastka
11 sty 11:01
zagubiona w świecie matmy : Usun niewymiernosc z mianownika
11 sty 11:02
Bizon:
| | √5+2√15+3 | | √16+2√30 | |
= |
| = |
| = |
| | √2 | | 2 | |
11 sty 12:38
zagubiona w świecie matmy : skąd w mianowniku znalazł się √2? skoro jest tam √5−√3 a to wszystko jest jeszcze pod
pierwiastkiem
11 sty 13:14
zagubiona w świecie matmy : Przez co zostało to wszystko pomnozone?
11 sty 13:17
Kaja: i licznik i mianownik przez √√5+√3
11 sty 13:29
PW: Najpierw przez mianownik mnożymy licznik i mianownik (w ten sposób pozbywamy się pierwszego
pierwiastka w mianowniku, zostaje √5−√3. Wtedy mnożymy licznik i mianownik przez √5+√3
Spróbuj sama powoli.
11 sty 13:30
zagubiona w świecie matmy : Aaa okej

Bardzo Wam wszytkim dziękuje

Nie wiedzialam co zrobić z tym "głównym"
pierwiastkiem, ale teraz już rozumiem
11 sty 15:16
zagubiona w świecie matmy : czyli wyjdzie (8−2
√3−2{5}): 2= 4−
√5−
√3 
Czy mam coś źle?
Kiedy pomnoze wszystko najpierw przez mianowkik to w liczniku mam
√5−
√3? Czy nie?
11 sty 15:38