funkcja
blan: arctg(tg(−8)) jak cos takiego obliczyć
11 sty 10:53
11 sty 13:05
PW: Ale to miało być −8, czy −8°?
Bo
tg(−8) = tg(−2π−(8−2π))
i po zastosowaniu okresowości ...
11 sty 13:51
PW: A może
tg(−8) = tg(−3π−(8−3π)) = tg(−(8−3π)) = tg(3π−8)
| | π | | π | |
− o, chyba teraz udało się trafić w przedział (− |
| , |
| ), na którym jest zdefiniowana |
| | 2 | | 2 | |
ta "gałąź" tangensa, do której odwrotną jest arctg.
11 sty 14:13
AS: Sprawdzałem z Wolframem i wynik był identyczny.
11 sty 18:17