xnm
ada: dany jest ciag o wyrazie ogolnym an=(2n+10)/(n+1). Wyznacz liczbe k tak, aby ciag (a3, a7,
a(k−2/3)) byl ciagiem arytmetycznym.
odpowiedz: k=11
ale czy k−2/3 czyli wyraz ciagu nie powinien byc naturalny?
11 sty 00:40
BoosterXS: Np. (
116 ,
216 ,
316) jest to ciąg, a żaden z jego wyrazów nie jest l. naturalną
11 sty 00:48
ada: chodzi mi o numer wyrazu, np. a3, nie o wartosc.
11 sty 00:52
ada: skoro k=11, to k−2/3= 10 i 1/3
11 sty 00:53
BoosterXS: To chyba faktycznie powinna być naturalna, po mojemu to wychodzi sprzeczność, że nie istnieje
taki parametr k, dla którego będzie c. arytmetyczny, ale niech to ktoś jeszcze sprawdzi. Z
jakiego podręcznika, zbioru to zadanie ?
11 sty 00:58
ada: operon testy i arkusze 2012, podstawa
11 sty 01:02
ada: moze po prostu k−2/3=11 czyli k=11 i 2/3
11 sty 01:03
BoosterXS: Nawet jeśliby tak było jak piszesz wyżej to i tak mi wychodzi sprzeczność

więc już nie wiem
o co im tu chodziło

No chyba, że źle coś przepisałaś ?
11 sty 01:11
ada: dobrze przepisane: p
11 sty 01:14