.
Piotr 10:

Oblicz długości przekątnych równoległoboku o kącie ostrym 30
0 wiedząc, że odległości punktu
przecięcia się przekątnych od prostych zawierających boki równoległoboku są równe 2 i 3.
ΔADG
IADI=8
IABI=y
12+y=2y
y=12
Z tw. kosinusów (ΔADB)
| | √3 | |
IDBI2=82+122 −2*12*8* |
| |
| | 2 | |
IDBI=4
√13−6√3
Z tw. kosinusów ( ΔACB)
| | √3 | |
IACI2=122+82 −2*8*12*− |
| =208+96√3 |
| | 2 | |
IACI=4
√13+6√3
Może ktoś sprawdzić ?
11 sty 00:36
pigor: ...,
tak, zgadza się, bo mi wyszło to samo 2 razy
z tw. Pitagorasa :
AC2= 42+(12+4√3)2= 16(1+(3+
√3)
2)= 16(1+12+6
√3), stad
|AC|=4√13+6√3 i analogicznie dla krótszej przekątnej
BD2=42+(12−4√3)2=...=16(13−−6
√3) ⇒
|BD|=4√13−6√3 . ...
11 sty 01:28
Piotr 10: Dziękuję
pigor za drugi sposób też

, nie wpadłbym na niego
11 sty 09:57
pigor: ..., bo

nie próbowałeś go znaleźć, zawsze
warto nieco poszukać, aby się nie napracować; pozdrawiam ...
11 sty 10:13
Piotr 10: Wiem, i staram robić się jak umiem zadanie 2 sposobami
11 sty 10:29