.
Mariush: Wyznacz rownanie symetralnej poprowadzonej do boku AC
A(5;5) B(−1;−3)
10 sty 22:10
Radek: a punkt c ?
10 sty 22:11
Mariush: C(−1;−3) B(−2;4)
10 sty 22:13
Mariush: aucz
10 sty 22:39
Radek: Znajdz wspolczynnik kierunkowy AC, następnie srodek AC i napisz równanie prostej prostopadłej
do AC przechodzacej przez środek
10 sty 22:52
Bizon:
... obacz Ty jak trudno przepisać porządnie zadanie ... a co dopiero rozwiązać ... −
10 sty 22:54
Mila:

I sposób
Symetralna odcinka AC jest zbiorem wszystkich punktów jednakowo odległych od końców tego
odcinka
A=(5,5), C=(−1,−3)
P(x,y) dowolny punkt symetralnej
√(x−5)2+(y−5)2=
√(x+1)2+(y+3)2 ^2⇔
(x−5)
2+(y−5)
2=(x+1)
2+(y+3)
2⇔
x
2−10x+25+y
2−10y+25=x
2+2x+1+y
2+6y+9
−10x+50−10y=2x+6y+10
−12x+40=16y /:16
10 sty 22:55
Mariush: dziekuje Mila
10 sty 23:05