.
Piotr 10: Przy okrągłym stole usiadło w sposób przypadkowy 8 osób a wśród nich jedno małżeństwo. Oblicz
prawdopodobieństwo, że małżonkowie nie siedzą obok siebie.
Jak to z tym okrągłym stolem jest?Proszę o pomoc
10 sty 21:54
Piotr 10: IΩI=8! ( zbiór permutacji zbioru 8−elementowego)
IAI=8*5*6!
Męża na 8 sposobów, żonę na 5 sposobów (odpada krzesło męża i dwa sąsiednie) i reszta na 6!
O to chodzi ?
10 sty 22:01
Ajtek:
Wygląda całkiem rozsądnie. Niech ktoś jeszcze się wypowie.
10 sty 22:02
Piotr 10: Nie lubię tego typu zadań, a z tym okrągłym stołem to różnie bywa
10 sty 22:04
Ajtek:
Wiem, też nie przepadam
10 sty 22:05
Mila:
Liczyłam innym sposobem, też mam taki wynik.
10 sty 22:35
matyk: Gdyby chodziło tylko o kombinatorykę należy uwzględnić czy krzesła numerujemy czy nie. Tutaj
oczywiście otrzymamy ten sam wynik.
10 sty 23:07
Piotr 10: Ok dzięki
11 sty 00:37
karo: raczej troche za duzo bo ogolnie 8 osob przy stole mozna ustawic na 8!/8 czyli 7!, a jeszcze
bedzie trzeba odjac te mozliwosci kiedy sa obo siebie
11 sty 00:44
Maslanek: |Ω|=7! (okrągły stół)
|A|=2*6! (małżeństwo traktuje jako jedność + zmiana miejsc między małżonkami)
11 sty 00:54
Piotr 10: | | 5 | |
Mi wyszło P(A)= |
| , taki też Mila otrzymała wynik |
| | 7 | |
11 sty 09:52