metoda mnozników Lagrangua
Patrycja: Prosze o pomoc.
Stosujac metode wyznaczników Lagranguea znajdz ekstrema funkcji:
f(x,y)= x2y przy ograniczeniu g(x,y)=x2+ 2y2−6.
Czy ja odrazu moge tworzyć funkcje Lagrangua, czy powinnam najpierw zalozenia sprawdzić a jesli
tak to jaki?
L(x,y,λ)= x2y − λ(x2 + 2y2 − 6)
L'x= 2xy − 2λx =0
L'y= x2−4λy =0
L'λ= x2 + 2y2 −6 =0
Z rozwiazania powyzszego układu mamy:
(x,y,λ)= (−2,1,1) ⋁
(2,1,1)
(2,−1,−1)
(−2,−1,−1)
Czy póżniej mam spr gradient funkcji g? ale i tak powinnam otrzymac punkty (x,y) a nie
(x,y,λ)...
Prosze o pomoc w dalszej czesci
10 sty 21:16