macierze
Franek: Czy istnieje nieosobliwa macierz A stopnia 3 taka, że A=−AT ? A czy może istnieć taka
macierz nieosobliwa A dowolnego stopnia n?
sprawdziłem, że stopnia 3 taka macierz nie istnieje, zauważyłem też nie istnieje dla macierzy
stopnia nieparzystego a istnieje dla macierzy stopnia parzystego
i mam prośbę, jak to właśnie wykazać, że dla macierzy stopnia parzystego zachodzi powyższa
równość?
10 sty 21:03
Franek: up
10 sty 21:19
wredulus_pospolitus:
A taka macierz:
A=
[ 0 1 1 ]
[ −1 0 1 ]
[ −1 −1 0 ]

nie jest nieosobliwa ... a zachodzi A = −A
T
10 sty 21:19
wredulus_pospolitus:
tfu ... oczywiście wyznacznik =0 w niej ... sorki
10 sty 21:20
Franek: i mam prośbę, jak to właśnie wykazać, że dla macierzy stopnia parzystego zachodzi powyższa
równość?
wiesz może jak to udowodnić, wreduluspospolitus ?
10 sty 21:38