ciągi
Jimmson: Ile wyraazów ciągu an o wyrazie ogólnym an=n
2−7n−30 jest liczbami ujemnymi.
wyszło mi n1=−3 i n2=10 ale w odpowiedzi jest, ze n2=9 mógłby mi ktoś pomóc, sprawdzić to
jakoś? Będę wdzięczny za każdą pomoc
10 sty 20:56
Radek:
n∊N
liczba −3 nie jest naturalna nie ma −3 wyrazu
10 sty 20:57
Kaja: n2−7n−30<0
Δ=169
n1=−3 n2=10
n∊(−3;10) i n∊N+
zatem n∊{1,2,3,4,5,6,7,8,9}
czyli jest 9 takich wyrazów, sa to wyrazy o numerach od 1 do 9
10 sty 20:59
Jimmson: Już chyba znam odpowiedz, to będzie 9 wyrazów, tak? (−3,10>
10 sty 21:00
5-latek: pytanie nr 1. Czy liczba wyraziow moze byc ujemna skoro n∊N+ ? czyli co z n1 orzucamy to
rozwiazanie czy nie ? Pytanie nr 2 . Skoro wyszlo ze n∊(−3 , 10) to ile tych wyrazow
ujemnych jest ?
10 sty 21:01
Mila:
n
2−7n−30<0 i n∊N
+
Δ=49+120=169
| | 7−13 | | 7+13 | |
n1= |
| = lub n2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
n∊(−3,10) i n∊N
+⇔n∊{1,2,3,4,5,6,7,8,9}
9 wyrazów ma wartość ujemną.
10 sty 21:01
...:
10 sty 21:01
Jimmson: Dzięki Wam bardzo za pomoc, jesteście wielcy!
10 sty 21:03
Eta:

n∊(−3, 10) i n∊N
+ ⇒ n= {1,2,3,4,5,6,7,8,9}
10 sty 21:04
Jimmson: 5−latek: n1 odrzucamy, bo jest liczba ujemna, tak?
10 sty 21:04
Eta:
Znów "sypnęło"
10 sty 21:04
5-latek: tak
10 sty 21:05
Jimmson: Dzięki Wam wszystkim jeszcze raz!
10 sty 21:06
5-latek: Tak jak ma we wtorek sypnac sniegiem
10 sty 21:06
Kaja: n1 w ogóle nie należy do tego przedziału. z przedziału (−3;10) masz po prostu wybrać liczby
naturalne dodatnie, bo "n" oznacza numer wyrazu
10 sty 21:06