zagadkowe zadanie? whatever
zagubiona w świecie matmy :
W zbiorze liczb całkowitych określone jest dzialanie
aΔb=a+b+3ab
a) oblicz 1Δ2Δ3
b) wykaż, że działanieΔ jest przemienne
c) wykaż, że dziłanie jest łączone
d) Podaj element neutralny działania. Odpowiedź uzasadnij
10 sty 20:42
Mila:
1Δ2=1+2+3*1*2=3+6=9
a) 1Δ2Δ3=9Δ3=9+3+3*9*3=12+81=93
dalej działaj sama, to proste.
10 sty 21:51
zagubiona w świecie matmy : dziękuje Ci bardzo

Mam jednak problem z podpunktem d
11 sty 10:18
PW: Gdyby e była elementem neutralnym, to zgodnie z definicją dla dowolnej x ze zbioru liczb
całkowitych musiałoby być
eΔx = x,
czyli
e+x+3ex = x .
Mamy do czynienia ze zwykłym równaniem liniowym w zbiorze liczb całkowitych:
3ex+e = 0
e(3x+1) = 0.
Jest ono spełnione dla wszystkich x wtedy i tylko wtedy, gdy e=0.
Równie łatwo sprawdzamy, że dla dowolnej x
xΔe = x ⇔ e=0
(można się powołać na wcześniej wykazaną przemienność działania Δ).
Odpowiedź: Elementem neutralnym działania Δ jest liczba 0.
11 sty 12:46
zagubiona w świecie matmy : Dziękuje Ci bardzo
11 sty 15:19