Liczba zespolona
PLIZZZZ: Korzystajac z postaci trygonometrycznej i algebraicznej odpowiednich liczb zespolonych oblicz
wartosc.
sin(5π/12)
cos(7π/12)
Proszę o rozwiązanie choc 1 by miec przyklad do dalszej pracy .
10 sty 20:36
red john: sin(5π/12)=sin( (6π/12) − (π/12) ) = sin(π/2 − π/12) = cos π/12
10 sty 20:59
10 sty 20:59
PLIZZZZ: O tym samym myslalem ,ale gdzie tu postaci liczb zespolonych

Wiec to chyba trzeba akos
inaczej.
10 sty 21:06
ICSP: weź liczby :
z1 = 1+i
z2 = √3 + i
Pomnóż je przez siebie i wyciągnij wnioski.
10 sty 21:30
PLIZZZZ: (1+i)(√3 + i)=√3+i+√3i+i2=√3−1+i(√3+1)
I dalej nie wiem o co chodzi
10 sty 21:41
ICSP: W poleceniu masz wyraźnie napisane : "Korzystając z postaci trygonometrycznej i algebraicznej"
Problem w tym zadaniu polega na znalezieniu odpowiednich liczb.
10 sty 21:44
PLIZZZZ: No ale musi byc jakis sposob wyznaczania tych liczb ,a wlasnie nie za bardzo wiem jak to zrobic
10 sty 21:48
ICSP: Wiesz jak się mnoży dwie liczby w postaci trygonometrycznej ?
10 sty 21:50
PLIZZZZ: Sprawdzilem wiec teraz wiem
10 sty 21:59
ICSP: z1 * z2 = z1 * z2
Z lewej pomóż z1 *z2 trygonometryczni
Z prawej pomnóż je algebraicznie
Potem wystarczy juz tylko porównać części rzeczywiste i urojone
10 sty 22:02
PLIZZZZ: wychodzi
2√2(cos(5pi/12)+ isin(5pi/12)=√3−1+i(√3+1)
cos(5pi/12)=(√3−1)/(2√2)
sin(5pi/12)=(√3+1)/(2√2)
No dobra liczenie jak mamy liczby jest....ale jak znalezc te liczby? ! Za ta część bardzo
dziekuje
10 sty 22:17
ICSP: Znasz wartości sin dla katów : 0
o , 30
o , 45
o , 60
o , 90
o ...
Wystarczyło rozbić 75 na sumę bądź róznicę dwóch kątów dla których znasz wartości funkcji
trygonometrycznych :
np
75
o = 45
o + 30
o
Może być również
75
o = 120
o − 45
o
Teraz musisz podać dowolne dwie liczby zespolone, jedna o argumencie 45
o − najprostsza 1 + i
ale może być również 2 + 2i itd. Oraz druga o argumencie 60
o najprostsza
√3 + i, ale mogą
być inne.
10 sty 22:23
PLIZZZZ: Wielkie dzieki za cierpliwosc i pomoc <3
10 sty 22:28
ICSP: To teraz podaj przykład dwóch liczb z1 i z2 z przykładu b)
10 sty 22:29