Rozwiąż równanie logarytmiczne
paula: Cześć
może ktoś mi pomóc z tym zadaniem? Liczyłam jakimś swoim sposobem, ale nic nie wyszło. Chce to
zrozumieć, a niestety lekcja matematyki nic nie dała.

log
9x+log
3x=3
10 sty 19:51
PW: log3x = a ⇔ 3a = x (to definicja logarytmu, przy zastrzeżeniu x>0)
log9x = b ⇔ 9b = x ⇔(32)b = x ⇔ 32b = x
Widzisz związek między a i b?
10 sty 19:58
Kaja: zał. x>0
| | log3x | | 1 | |
zauważ, że log9x=U{log3x}{log39= |
| = |
| log3x |
| | 2 | | 2 | |
zatem równanie można zapisac jako:
log
3x=2
x=3
2
x=9
10 sty 19:59
PW: Kaja zastosowała wzór na zamianę podstaw logarytmu − jeśli już był, to w porządku. Jeśli
nie − spróbuj moim sposobem (w gruncie rzeczy jest to to samo, ale mniej straszy).
10 sty 20:04
paula: policzyłam obiema metodami na wszelki wypadek i wydaje mi się, że rozumiem

Zrobię jeszcze kilka podobnych i będzie ok.
Dzięki
10 sty 20:06