Pazdro.
bezendu:
Dla jakich wartości parametru p (p∊R) miejsca zerowe x
1,x
2 funkcji kwadratowej
f(x)=2x
2+(p+3)x+2(p+1)
2 spełniają warunek x
1x
2(x
1+x
2)<0 ?
Δ>0
(p+3)
2−4*2*(2p
2+4p+2)>0
p
2+6p+9−8(2p
2+4p+2)>0
p
2+6p+9−16p
2−32p−16>0
−15p
2−26p−7>0/ *(−1)
15p
2+26p+7<0
Δ=26
2−4*15*7
Δ=256
√Δ=16
p
3+5p
2+7p+3>0
p(−1)=0
(p+1)(−p
2−4p−3)>0
(p+1)(p
2+4p+3)<0
(p+1)
2(p+3)<0
p∊(−
∞.−3)∪(−1,
∞)
Nie wychodzi poprawne rozwiązanie
10 sty 19:48
matyk: A jaka jest odpowiedź?
10 sty 19:52
bezendu: i jeszcze przedziały domknięte ?
10 sty 19:54
matyk: Domknięte, bo nie masz powiedziane dwa
różne miejsca zerowe (to taki mały paradoks).
Resztę zaraz sprawdzę
10 sty 19:57
Ajtek:

Machnąłeś się w wykresie.
10 sty 19:58
matyk: Masz błąd w nierówności z niej odpowiedź to:
p ∊ (−3,−1) ∪ (−1, +∞)
10 sty 19:59
matyk: bezendu my się znamy w ogóle?
10 sty 20:00
bezendu:
Rozwiązałem jeszcze raz i wyszła mi nierówność taka jak Tobie, a błąd chyba z tego, że
założyłem dwa różne pierwiastki. Dziękuję.
10 sty 20:01
bezendu:
@matyk

Chyba, że mieszkasz w okolicach Konina. ?
10 sty 20:02
matyk: bezendu ale mi chodzi o np gg i te sprawy
10 sty 20:10
bezendu:
10 sty 20:11
bezendu:
W pudełku jest 15 kul w tym co najmniej dwie są żółte a pozostałe czerwone. Jak rozpisać to na
drzewku dla dwóch losowań bez zwracania.
10 sty 20:28
bezendu:
2.Jak zapisać liczbę pierwszą ?
10 sty 20:35
Mila:
Napisz całe zadanie .
10 sty 20:36
bezendu:
W pudełku jest 15 kul w tym co najmniej dwie są żółte a pozostałe czerwone. Ile kul żółtych a
ile czerwonych jest w pudełku, jeśli w losowym wyborze dwóch kul z pudełka prawdopodobieństwo
| | 2 | |
wylosowania dwóch kul żółtych wynosi |
| ? |
| | 35 | |
Chodzi tylko o wytłumaczenie jak to zapisać na drzewku.
10 sty 20:40
bezendu: ?
10 sty 21:00
Mila:

n+2− liczba kul żółtych
15−n−2=13−n −liczba kul czerwonych
10 sty 21:10
bezendu:
Zmyliło mnie to co najmniej. Dziękuję.
10 sty 21:13
bezendu:
4 kule żółte i 11 kul czerwonych.
10 sty 22:22
Mila: Tak.
10 sty 22:35
bezendu:
Dane jest równanie x3−(2m+3)x2−5x=0 z niewiadomą x i parametrem m.
a) wykaż, że dla każdego m∊R równanie ma trzy pierwiastki, z których dwa mają różne znaki.
x[x2−(2m+3)x−5]=0
Δ>0
(2m+3)2+20>0
4m2+12m+29>0
Δm=122−4*4*29
Δm=−320 ?
10 sty 22:42
Lorak: Ok, Δm ujemna czyli Δ zawsze dodatnia.
Trzeba jeszcze dołożyć wzory Viete'a na warunek o różnych znakach i pokazać, że x=0
nie jest rozwiązaniem x2−(2m+3)x−5=0
10 sty 22:54
bezendu:
Ok.
−5<0 co jest prawdą.
10 sty 22:56
Lorak:
10 sty 22:58
Mila:
Δ>0 dla każdego m∊R, zatem równanie
x2−(2m+3)x−5=0 ma dwa różne pierwiastki,
wykaż, że mają różne znaki.
I daj odpowiedź.
10 sty 22:58
bezendu:
Iloczyn musi być mniejszy od 0
x
1*x
2<0
−5<0
co jest prawdą ok ?
10 sty 23:01
bezendu:

Odcinek AB o końcach A(−2,−1) i B=(2,3) jest podstawą trójkąta ABC wierzchołek C należy do
wykresu funkcji f(x)=x
2+6x+10 wyznacz współrzędne C tak aby pole było najmniejsze. Ile wynosi
to pole
Co robić dalej ? Wartość najmniejsza jest w wierzchołku
10 sty 23:05
matyk: Jaki jest wzór na pole?
10 sty 23:11
bezendu:
Jest w tablicach na trójkąt o podanych 3 wierzchołkach
10 sty 23:13
Lorak: Chodzi o ten najzwyklejszy wzór

Pomyśl nad wysokością opuszczoną na odcinek AB
10 sty 23:29
matyk: Można i tak i tak.
10 sty 23:49