Pomozcie bo to na zaliczenia na jutro. Prosze!!!
Becia: W sklepie obnizono ceny o 4%
a) Jesli telewizor kosztowal 1800zl,ile bedzie kosztowal po obnizce?
b)Jesli kosztuje obecnie 1200zl,ile kosztowal przed obnizka?
10 sty 19:21
Kaja: | | 4 | |
a) 1800−4%*1800=1800− |
| *1800=1800−4*18=... |
| | 100 | |
10 sty 19:22
Kaja: b) x−cena przed obniżką
x−4%*x=1200
x−0,04x=1200
0,96x=1200
10 sty 19:23
Becia: w a mam pomnozyc to ostatnie rownanie?
a w b mam dodac do 1200 te 0,96x?
10 sty 19:34
Kaja: w a) tylko wylicz
w b) wylicz x
10 sty 19:36
Becia: aha dziekuje bardzo
10 sty 19:41
pigor: ..., np. tak :
a) 1800zł → x ⇒ 96%*1800ł= 96*18=
1728 zł − szukana cena
po obniżce.
b) x → 1200zł ⇒ 96%x=1200 /:12 ⇔ 1%x= 12,5 ⇒
x=1250 zł −
przed obniżką.
10 sty 19:57
Becia: kaja zle mi wychodzi w wyliczaniu x, co chwile mam inny wynik pomoz
10 sty 19:59
Kaja: 0,96x=1200 /:0,96
x=1250
10 sty 20:00
Becia: pigor dziekuje bardzo
10 sty 20:02
Becia: Kaja dziekuje bardzo
10 sty 20:03
Becia: Kaja a pomozesz mi jeszcze w tym?:
Oblicz:
[(5 calych 1/9− 1.5);2 cale 1/6] dop potegi 3
10 sty 20:33
Kaja: | | 46 | | 3 | | 13 | | 92 | |
[519−32):216]3=[( |
| − |
| ): |
| ]3=[( |
| −U |
| | 9 | | 2 | | 6 | | 18 | |
| | 65 | | 13 | | 65 | | 6 | | 5 | | 125 | |
=[ |
| : |
| ]3=[ |
| * |
| ]3=( |
| )3= |
| |
| | 18 | | 6 | | 18 | | 13 | | 3 | | 27 | |
10 sty 20:39
Becia: dziekuje Ci slicznie za pomoc i dobrej nocy zycze
10 sty 20:43
Kaja: wzajemnie
10 sty 20:51