Zbadaj przebieg zmienności funkcji
Ariel: Witam potrzebuje pilnie pomocy bo muszę oddać projekt do 15 stycznia. Muszę zbadać przebieg
zmienności funkcji:
y=(x
3+1) / (x
2−1)
muszę postępować według nast punktów.
1. wyznaczyc dziedzine funkcji
2. znalezienie punktow wspolnych wykresu funkcji f z osiami ukladu wspolrzednych: miejsc
zerowych i wartosci funkcji w zerze
3. obliczenie granic funkcji w punktach brzegowych dziedziny i wyznaczeniu asymptot pionowych i
ukosnych
4. obliczenie pochodnych pierwszego rzedu funkcji i wyznaczenie punktow krytycznych,
przedzialow monotonicznosci oraz ekstremow lokalnych
5. obliczenie pochodnych drugiego rzedu funkcji i wyznaczenie przedzialow jej wkleslosci i
wypuklosci.
6 sporzadzenie tabelki zmiennosci funkcji
7 narysowanie wykresu funkcji w ukladzie wspolrzednych OXY na plaszczyznie
P.S nie oczekuje zeby ktos zrobil za mnie to zadanie

prosze tylko o pomoc punkt po punkcie.
z gory dziekuje
10 sty 19:15
PW: A jak sobie wyobrażasz "pomoc punkt po punkcie"? Proszę bardzo:
Ad 1. wyznacz dziedzinę
Ad 2. Rozwiąż równania y=f(0), 0=f(x) oraz oblicz f(0) (to ostatnie już zresztą musiałeś zrobić
obliczjąc punkty wspólne wykresu z osiami).
Itd., itd.
10 sty 19:21
Ariel: hmm poprostu chce zeby ktos mnie tez w jakis sposob skorygowal

Ad.1 D = R\{−1,1}
Ad.2 f(0) = −1
10 sty 19:27
PW: No, teraz punkt wspólny z osią OX:
10 sty 19:31
Ariel: hmm zdaje mi sie ze tez −1
10 sty 19:36
PW: Słusznie, b o ułamek zeruje się gdy jego licznik jest zerem, czyli y=0 ⇔ x
3 = −1 ⇔ x = −1.
Mamy zatem punkty wpólne wykresu: z osią OX jest to punkt (−1, 0), z osią OY punkt (0, −1).
Ad 3.
| | x3+1 | | (x+1)(x2−x+1) | |
lim |
| = lim |
| = ... |
| | x2−1 | | (x−1)(x+1) | |
x→−∞ x→−∞
(rozłożenie na czynniki obu wielomianów dla obliczenia tej granicy może nie było konieczne, ale
przyda się przy liczeniu granic jednostronnych w −1).
10 sty 19:50
PW: AAAA, potwierdzilem za szybko − liczba −1 nie należy do dziedziny, a więc nie jest miejscem
zerowym (wykres funkcji nie ma punktów wspólnych z osią OX). Tak to jest przy rozwiazywaniu
wspólnym "on line".
10 sty 19:53
Ariel: okej

to zaczynam liczyc granice
10 sty 19:55
Ariel: to mam obliczyc przy x →−
∞ i x→+
∞
10 sty 20:01
PW: A także w miejscach "dziur w dziedzinie", czyli dwustronne w −1 i w 1.
10 sty 20:06
Ariel: dwustronnie tzn ?
10 sty 20:09
PW: x→−1− (iksy dążą do −1 z lewej strony, czyli po x<−1 (symbolizuje to ten "−" u góry)
x→−1+ (iksy dążą do −1 z prawej strony, to znaczy po x >−1 (symbolizuje to ten plusik u góry).
Trzeba liczyć osobno, bo (podobnie jak w −∞ i +∞) granice te mogą być różne.
Jak na mnie to na dzisiaj dosyć, może ktoś inny dalej albo jutro, bo ślepnę.
10 sty 20:14
Ariel: okej dziekuje bardzo
10 sty 20:22
Ariel: okej teraz mam pytanie. potrafisz macierz odwrotna? bo ja wogole tego nie rozumiem a musze
zrobic zadanie na srode
11 sty 18:01
Ariel: moglbym prosic o pomoc w tych punktach?

4. obliczenie pochodnych pierwszego rzedu funkcji i wyznaczenie punktow krytycznych,
przedzialow monotonicznosci oraz ekstremow lokalnych
5. obliczenie pochodnych drugiego rzedu funkcji i wyznaczenie przedzialow jej wkleslosci i
wypuklosci.
6 sporzadzenie tabelki zmiennosci funkcji
7 narysowanie wykresu funkcji w ukladzie wspolrzednych OXY na plaszczyznie
jutro musze oddac to zadanie do sprawdzenia
13 sty 11:28
PW: | | x3+1 | | x3−x+x+1 | | x(x2−1) | | x+1 | |
f(x) = |
| = |
| = |
| + |
| = |
| | x2−1 | | x2−1 | | x2−1 | | x2−1 | |
| | 1 | |
= x + |
| dla x∊R\{−1,1} |
| | x−1 | |
Po takim przekształceniu łatwiej będzie policzyć pochodną.
13 sty 12:33