matematykaszkolna.pl
Zbadaj przebieg zmienności funkcji Ariel: Witam potrzebuje pilnie pomocy bo muszę oddać projekt do 15 stycznia. Muszę zbadać przebieg zmienności funkcji: y=(x3+1) / (x2−1) muszę postępować według nast punktów. 1. wyznaczyc dziedzine funkcji 2. znalezienie punktow wspolnych wykresu funkcji f z osiami ukladu wspolrzednych: miejsc zerowych i wartosci funkcji w zerze 3. obliczenie granic funkcji w punktach brzegowych dziedziny i wyznaczeniu asymptot pionowych i ukosnych 4. obliczenie pochodnych pierwszego rzedu funkcji i wyznaczenie punktow krytycznych, przedzialow monotonicznosci oraz ekstremow lokalnych 5. obliczenie pochodnych drugiego rzedu funkcji i wyznaczenie przedzialow jej wkleslosci i wypuklosci. 6 sporzadzenie tabelki zmiennosci funkcji 7 narysowanie wykresu funkcji w ukladzie wspolrzednych OXY na plaszczyznie P.S nie oczekuje zeby ktos zrobil za mnie to zadanie prosze tylko o pomoc punkt po punkcie. z gory dziekuje
10 sty 19:15
PW: A jak sobie wyobrażasz "pomoc punkt po punkcie"? Proszę bardzo: Ad 1. wyznacz dziedzinę Ad 2. Rozwiąż równania y=f(0), 0=f(x) oraz oblicz f(0) (to ostatnie już zresztą musiałeś zrobić obliczjąc punkty wspólne wykresu z osiami). Itd., itd.
10 sty 19:21
Ariel: hmm poprostu chce zeby ktos mnie tez w jakis sposob skorygowal Ad.1 D = R\{−1,1} Ad.2 f(0) = −1
10 sty 19:27
PW: No, teraz punkt wspólny z osią OX:
 x3+1 

= 0 ⇔
 x2−1 
10 sty 19:31
Ariel: hmm zdaje mi sie ze tez −1
10 sty 19:36
PW: Słusznie, b o ułamek zeruje się gdy jego licznik jest zerem, czyli y=0 ⇔ x3 = −1 ⇔ x = −1. Mamy zatem punkty wpólne wykresu: z osią OX jest to punkt (−1, 0), z osią OY punkt (0, −1). Ad 3.
 x3+1 (x+1)(x2−x+1) 
lim

= lim

= ...
 x2−1 (x−1)(x+1) 
x→− x→− (rozłożenie na czynniki obu wielomianów dla obliczenia tej granicy może nie było konieczne, ale przyda się przy liczeniu granic jednostronnych w −1).
10 sty 19:50
PW: AAAA, potwierdzilem za szybko − liczba −1 nie należy do dziedziny, a więc nie jest miejscem zerowym (wykres funkcji nie ma punktów wspólnych z osią OX). Tak to jest przy rozwiazywaniu wspólnym "on line".
10 sty 19:53
Ariel: okej to zaczynam liczyc granice
10 sty 19:55
Ariel: to mam obliczyc przy x →− i x→+
10 sty 20:01
PW: A także w miejscach "dziur w dziedzinie", czyli dwustronne w −1 i w 1.
10 sty 20:06
Ariel: dwustronnie tzn ?
10 sty 20:09
PW: x→−1 (iksy dążą do −1 z lewej strony, czyli po x<−1 (symbolizuje to ten "−" u góry) x→−1+ (iksy dążą do −1 z prawej strony, to znaczy po x >−1 (symbolizuje to ten plusik u góry). Trzeba liczyć osobno, bo (podobnie jak w − i +) granice te mogą być różne. Jak na mnie to na dzisiaj dosyć, może ktoś inny dalej albo jutro, bo ślepnę.
10 sty 20:14
Ariel: okej dziekuje bardzo
10 sty 20:22
Ariel: okej teraz mam pytanie. potrafisz macierz odwrotna? bo ja wogole tego nie rozumiem a musze zrobic zadanie na srode
11 sty 18:01
Ariel: moglbym prosic o pomoc w tych punktach? 4. obliczenie pochodnych pierwszego rzedu funkcji i wyznaczenie punktow krytycznych, przedzialow monotonicznosci oraz ekstremow lokalnych 5. obliczenie pochodnych drugiego rzedu funkcji i wyznaczenie przedzialow jej wkleslosci i wypuklosci. 6 sporzadzenie tabelki zmiennosci funkcji 7 narysowanie wykresu funkcji w ukladzie wspolrzednych OXY na plaszczyznie jutro musze oddac to zadanie do sprawdzenia
13 sty 11:28
PW:
 x3+1 x3−x+x+1 x(x2−1) x+1 
f(x) =

=

=

+

=
 x2−1 x2−1 x2−1 x2−1 
 1 
= x +

dla x∊R\{−1,1}
 x−1 
Po takim przekształceniu łatwiej będzie policzyć pochodną.
13 sty 12:33