.
Piotr 10: Wejście do domu ma 10 przycisków oznaczonych cyframi 0,1,2,......,9. Kod składa się z 4 cyfr.
a) ile można zaprogramować wszystkich kodów?
W
410=4
10
b) ile można zaprogramować kodów rozpoczynających się cyfrą 0?
1*3
10=3
10
c) ile można zaprogramować kodów, z których każdy zawiera co najmniej jedną z cyfr 0 lub 1
Zdarzenie przeciwne:
A'= 4
9+4
9+4
8
P(A')=1−P(A)
A=9*4
8
Proszę o sprawdzenie
10 sty 18:54
Piotr 10: w c) poprawka A'=4
8
10 sty 19:05
PW: Mam wątpliwość co do c)
A0 − w ciągu jest co najmniej jedna cyfra 0
A1 − w ciągu jest co najmniej jedna cyfra 1
Mamy obliczyć P(A0∪A1) = 1 − P((A0 ∪ A1)') = 1−P(A0' ∩ A1')
A0' ∩ A1' to zdarzenie "w ciągu nie ma ani cyfry 0, ani cyfry 1", czyli ciąg składa się z 4
cyfr należących do zbioru 8−elementowego {2,3,4,5,6,7,8,9}
10 sty 19:12
PW: Zanim napisałem, to już poprawiłeś

Ale to jest 8
4 (ja też ciągle to mylę, można zapamiętać, że jak f:X→Y, to jest ich |Y|
|X|
10 sty 19:15
10 sty 19:17
Piotr 10: A chyba jednak pomyliłem się z tym
a) W104=104
b) 103
c) ..
tak ?
10 sty 19:20
PW: Nie, na pierwszym miejscu 8 możliwości, na drugim 8, na trzecim 8 i na czwartym 8,, wszystkich
sposobów jest 8•8•8•8 = 84 (przekręciłeś znaczenie liczb n i k ze strony 1013.html)
a) i b) już dobrze.
10 sty 19:26
Piotr 10: Ok, dzięki
10 sty 19:27
Mila:
Abyś Piotr nie mylił, to zapisz tak
Kod
c1,c2,c3,c4
Cyfrę c1 wybieram na 10 sposobów, cyfrę c2 na sposobów, cyfrę c3 na 10 sposobów,
cyfrę c4 na 10 sposobów
Stąd masz 10*10*10*10 =104 ciągów 4− wyrazowych z 10 elementów.
10 sty 19:39
Mila:
O, PW, już napisał. Miałam długą rozmowę telefoniczną, a potem nie sprawdziłam , co
zostało dopisane.
Pozdrawiam .
10 sty 19:41