Prawdop
bezendu:
Ze zbioru {1,2,...,10} losujemy dwie różne liczby n i k . Oblicz prawdopodobieństwo, że
| | | | 8!*9*10 | | 8!*90 | |
Ω= | = |
| = |
| =45 |
| | | 8!*2! | | 8!*2! | |
| (2n−2)!*(2n−1)*2n | | (n−1)!n | |
| >k* |
| |
| (2n−2)!*2! | | (n−1)!*1! | |
| (2n−2)!*(4n2−2n) | |
| >kn |
| (2n−1)!*2! | |
2n
2−n>kn
I tutaj moje pomysły się skończyły.
10 sty 18:38
wredulus_pospolitus:
czyli wychodzi nierówność: 2n−1 > k
rozpisz sobie wszystkie możliwości dla których zachodzi ów nierówność
10 sty 18:40
Piotr 10: A weź teraz to może podziel przez n, w sumie można bo n jest dodatnie
10 sty 18:41
Piotr 10: Wtedy jest
n(2n−1) > kn : n
2n−1 > k
i wypisać teraz chyba trzeba wszystkie możliwości
10 sty 18:42
bezendu:
Dzięki.
10 sty 18:43
Mila:
(n,k) − wylosowana para liczb
|Ω|=10*9
2n2−n>k*n /:n
2n−1>k
2n>k+1
I teraz pracowicie licz po kolei
n=1 to nie można dobrac k , aby była spełniona nierówność
n=2 to
L=2*2=4 to k=1
n=3 to
L=2*3=6 to k∊{1,2,4}
itd
Dokończysz?
10 sty 18:52
bezendu:
Ale jeśli Ty liczyłaś Ω z zasady mnożenia to w A jest ważna kolejność ?
10 sty 18:56
bezendu:
Mila mam jeszcze pytanie odnośnie matury. Np jeśli nie umiem zrobić jakiś zadań z
konkretnego działu w arkuszach to robić cały dział z zadani,info ?
10 sty 19:01
Mila:
Najpierw losuję n, potem k dobieram. Tych możliwości jest dużo, więcej niż 45.
Masz odpowiedź do zadania?
10 sty 19:04
10 sty 19:05
Mila:
To zależy od tego, czy masz możliwość opanowania materiału na lekcjach, przecież jeszcze trochę
Was uczą.
10 sty 19:05
bezendu:
Tylko ja w szkole mam poziom P a nie R. i tu jest problem. Robię zadania nawet do 01:00 ale i
tak nie potrafię rozwiązać niektórych zadań w arkuszach.
10 sty 19:08
Mila:
Nie przejmuj się, spokojnie wrzucaj te, których nie umiesz.
10 sty 19:12
Mila:
Rozwiązuj arkusze na zmianę, P i R. Notuj punkty.
10 sty 19:13
bezendu:
Z podstawy dobrze mi idzie. Gorzej z R.
10 sty 19:14