Równanie okręgu
XXX: X2+ y2=9 y=1/3x−1
10 sty 18:32
Kaja: i co z nim?
10 sty 18:33
XXX: Jesto to równanie okręgu, ale nie wiem jak to mam obliczyć
10 sty 18:33
Kaja: | | 1 | |
ale co masz obliczyć. bo równanie okręgu to x2+y2=9, a y= |
| x−1 to równanie prostej |
| | 3 | |
10 sty 18:34
XXX: Dokładnie , pomożesz
10 sty 18:35
Kaja: ale napisz mi treść zadania−najlepiej całą
10 sty 18:35
XXX: Właśnie nie mam treści tego zadania kazała nam obliczyć i tyle. Dlatego miałam nadzieję że tu
się dowiem jak mam to zrobić
10 sty 18:37
PW: Domyślmy się:
− gdzie się przecinają?
10 sty 18:38
Kaja: no tylko żeby Ci pomóc, to musze wiedzieć przynajmniej co masz obliczyć. może to mają byc
punkty przecięcia okręgu z ta prostą?
10 sty 18:38
XXX: Wyznacz współrzędne punktów przecięcia okręgu i prostej
10 sty 18:40
Kaja: x
2+(
13x−1)
2=9
x
2+
19x
2−2*
13x*1+1=9
10x
2−6x−72=0 /:2
5x
2−3x−36=0
Δ=9+720=729
√Δ=27
| | 3−27 | | −12 | | 30 | |
x1= |
| = |
| x2= |
| =3 |
| | 10 | | 5 | | 10 | |
| | 1 | | −12 | | −9 | | 1 | |
y1= |
| * |
| −1= |
| y2= |
| *3−1=0 |
| | 3 | | 5 | | 5 | | 3 | |
| | −9 | |
(U{−12}[5}, |
| ) , (3,0) |
| | 5 | |
10 sty 18:46
XXX: Wielkie dzięki
10 sty 18:47