wielomiany
em: Wyznacz wszystkie wymierne pierwiastki wielomianu:
x
5 − 2x
4 − 13x
3 + 26x
2 + 36x − 72
nie umiem tego rozwiązać.
ale zaczęłabym tak:
p = −72
q = 1
pq ⊂ {±1,±2,±3,±4,±6,±8,±9,±12,±18,±24,±36,±72}
ale nie wiem co dalej, pomóżcie proszę
Eta:
Witam

A ja tak:
x
4( x −2) −13x
2( x −2) +36( x −2) = ( x −2)( x
4 −13x
2 +36)=
= ( x −2)( x
4 −9x
2 −4x
2 +36)= ( x −2)[x
2( x
2−9) −4( x
2 −9)]=
= ( x −2)( x
2−9)( x
2 −4) = ( x −2)( x +3)( x −3)( x−2)(x+2)
to: x= 3 v x= −3 v x= −2 v x= 2 −−− pierwiastek dwukrotny