Prawdo
Radek:
Ze zbioru Z = { 1,2,3,...,2n + 1} , gdzie n ∈ N wylosowano równocześnie dwie liczby. Wyznacz n
, tak aby prawdopodobieństwo wylosowania liczb, których suma jest liczbą nieparzystą było
Proszę powiedzieć jak zacząć to ?
10 sty 17:52
wredulus_pospolitus:
nom ... a co z 'A'
10 sty 17:52
Ajtek:
|Ω| okej.
10 sty 17:53
Radek:
Własnie nie wiem
10 sty 17:53
Ajtek:
Kiedy suma dwóch liczb będzie nieparzysta?
10 sty 17:55
Radek:
Jeśli dodamy parzystą i nieparzystą.
10 sty 17:56
Ajtek:

. Ile w tym zbiorze masz liczb parzystych i nieparzystych?
10 sty 17:57
Radek:
2n+1
10 sty 18:01
Ajtek:
Źle się wyraziłem

.
Ile jest l. parzystych

A ile nieparzystych?

.
10 sty 18:02
Radek:
n parzystych 2n+1 nieparzystych
10 sty 18:02
10 sty 18:04
wredulus_pospolitus:
raczej n+1 nieparzystych
10 sty 18:04
Ajtek:
Jak uwzględnisz poprawkę wrednego to masz rozwiązanie.
10 sty 18:05
10 sty 18:08
Ajtek:
Skąd wziął się licznik?
10 sty 18:08
Radek:
parzyste powinno być chyba 2n a nieparzyste 2n+1 bo jeśli będę miał n+1 to podsawiajac za n=1
mam 2 a to jest parzyste.
10 sty 18:13
Ajtek:
n parzystych i n+1 nieparzystych

n+n+1=2n+1 czyż nie

.
10 sty 18:15
Radek:
ale liczbę parzystą zapisujemy 2n przecież ?
10 sty 18:17
Radek: ?
10 sty 18:20
Radek: ?
10 sty 18:28
Ajtek:
Nie chodzi mi o zapisanie liczby parzystej.
Masz 2n+1 liczb. Ilość parzystych wynosi n, zaś nieparzystych n+1
10 sty 18:34
wredulus_pospolitus:
Radek ... masz 2n+1 liczba
ile z nich to będa liczby nieparzyste

a ile z nich to będa liczby parzyste
10 sty 18:38
Radek:
n parzystych i n+1 nieparzystych albo na odwrót ?
10 sty 18:39
Mila:
1,2,3,4,5,6,7,8,9
masz 9 liczb
4 parzyste
5 nieparzystych
2n+1=9
2n=8
n=4
1,2,3,4,5,6,7.....,2n+1
n− liczba parzystych
n+1 − liczba nieparzystych, co razem daje:
n+n+1=2n+1
10 sty 18:39
Radek:
A może być ten drugi zapis ?
10 sty 18:40
Ajtek:
Witaj
Mila

.
Przypilnujesz, ja muszę do apteki migiem lecieć. Będę za jakieś pół godziny

.
10 sty 18:41
Radek: Może być, że parzystych jest n+1 a nieparzystych n ?
10 sty 18:44
wredulus_pospolitus:
nie .... nie może być
ponieważ ... masz 2n+1 liczb ... pierwszą (najmniejszą liczbą) będzie na pewno '1' i jest to
liczba nieparzysta ... najwiekszą liczbą będzie 2n+1 ... która także NAPEWNO jest nieparzysta
10 sty 18:45
Radek:

W urnie znajdują się jedynie kule białe i czarne. Kul białych jest trzy razy więcej niż
czarnych. Oblicz, ile jest kul w urnie, jeśli przy jednoczesnym losowaniu dwóch kul
| | 9 | |
prawdopodobieństwo otrzymania kul o różnych kolorach jest większe od |
| |
| | 22 | |
Tak będzie wyglądało drzewko ?
10 sty 18:55
Mila:
Trzeba jeszcze napisać co było losowane B lub C.
Oblicz, ile jest tych kul.
10 sty 19:56
Radek: Za chwilkę wstawię.
10 sty 19:59
Radek:
| 3n | | n | | n | | 3n | | 9 | |
| * |
| + |
| * |
| > |
| ? |
| 4n | | 4n−1 | | 4n | | 4n−1 | | 22 | |
Ok?
10 sty 20:07
Mila:
Tak, teraz uprościć przez n.
10 sty 20:38
Radek:
4 albo 8 kul ?
10 sty 20:42
Mila:
Zgadza się .
10 sty 20:46
Radek:
Mogę jeszcze prosić o pomoc w diagramach venn'a ?
10 sty 20:47
Mila: Tak.
10 sty 20:57
Radek:
| | 1 | | 1 | |
Dane są dwa takie zdarzenia A i B , że P(B)≤ |
| i P (A ∩ B )≥ |
| Czy może zachodzić |
| | 3 | | 10 | |
| | 4 | |
równość P(B∖A)= |
| ? Odpowiedź uzasadnij. |
| | 15 | |
10 sty 21:08
wredulus_pospolitus:
Wybierzmy najbardziej 'pożądaną' sytuację:
| | 1 | | 1 | | 5 | | 1 | | 4 | |
P(B∖A) = P(B) − P (A ∩ B ) = |
| − |
| < |
| − |
| = |
| |
| | 3 | | 10 | | 15 | | 15 | | 15 | |
Odp: Nie ma takiej możliwości.
10 sty 21:12
Mila:
| | 1 | | 1 | |
P(B\A)=P(B)−P(A∩B)≤ |
| −P(A∩B) zwiększyłam odjemną, teraz odejmę |
| |
| | 3 | | 10 | |
| | 1 | | 1 | | 10−3 | | 7 | | 4 | | 8 | |
≤ |
| − |
| = |
| = |
| < |
| = |
| |
| | 3 | | 10 | | 30 | | 30 | | 15 | | 30 | |
Odp. Nie może zachodzić równość:
10 sty 21:19
Radek:
A tego też nie robię się na diagramach ?
10 sty 21:20
wredulus_pospolitus:
a po co ?
10 sty 21:22
Radek:
Żeby lepiej zrozumieć ?
10 sty 21:24