Błagam, pomóżcie, bo nie wiem jak to ruszyć
Megan: ∫x√6x−x2dx
10 sty 17:47
wredulus_pospolitus:
ni nie widać
| | 1 | |
zapisuj ułamki wykorzystując "U" |
| zamiast "u" 1√2 |
| | √2 | |
10 sty 17:47
10 sty 17:55
Megan: tam jest x do kwadratu i o dx zapomniałam
10 sty 17:55
pigor: ..., no to, jednak trochę za łopatologicznie
rzecz ujmując np. tak :
| | x | | x | | x | |
∫ |
| dx= ∫ |
| dx= ∫ |
| dx= |
| | √6x−x2 | | √9−(9−6x+x2) | | √9−(x−3)2 | |
| | x | | x | |
= ∫ |
| dx= ∫ |
| dx= |
| | √9(1−(x−33)2) | | 3√1−(x−33)2 | |
= |
x−33=t ⇔ x−3=3t ⇔
x=3t+3 ⇒
dx=3dt | =
| | 3t+3 | | t+1 | | tdt | | dt | |
= ∫ |
| 3dt = 3∫ |
| dt = 3∫ |
| +3∫ |
| = |
| | 3√1−t2 | | √1−t2 | | √1−t2 | | √1−t2 | |
| | tdt | |
= 3I+3arcsint= 3I+3arcsinx−33+ C, gdzie całka I=∫ |
| na |
| | √1−t2 | |
pewno już kiedyś liczyłeś przez części, no to skończ sobie ...
10 sty 19:39