Ge
RS:
Wyznacz równanie okręgu, który jest symetryczny do okręgu o równaniu:
x2+10x+y2−2y+19=0 względem prostej y=2x+1
(x+5)−25+(y−1)2−1+19=0
(x+5)2−(y−1)2=7
Dalej nie wiem jak to wgl przekształcić.
10 sty 17:46
Janek191:
Źle przekształcono
10 sty 17:49
Janek191:
( x + 5)2 − 25 + ( y − 1)2 − 1 + 19 = 0
( x + 5)2 + ( y − 1)2 = 7
więc
środek okręgu S = ( − 5; 1) oraz r = √7
Przez środek okręgu S prowadzimy prostą prostopadłą do prostej o równaniu y = 2x + 1
Znajdujemy ich punkt wspólny, który będzie środkiem odcinka S S'
r' = r = √7
10 sty 17:54
Janek191:
( x + 5)2 − 25 + ( y − 1)2 − 1 + 19 = 0
( x + 5)2 + ( y − 1)2 = 7
więc
środek okręgu S = ( − 5; 1) oraz r = √7
Przez środek okręgu S prowadzimy prostą prostopadłą do prostej o równaniu y = 2x + 1
Znajdujemy ich punkt wspólny, który będzie środkiem odcinka S S'
r' = r = √7
10 sty 17:54
RS:
x2+10x+y2−2y+19=0
(x+5)2−25+(y−1)2−1+19=0
(x+5)2+(y−1)2=7
? dalej nie wiem niestety.
10 sty 17:55