Rozwiaz
Aga: Rozwiaz rownanie:
x−1x+2 = x−22
przez jaka cyfre trzeba skrocic czy co najpierw?
10 sty 17:44
wredulus_pospolitus:
yyyyyy ... przez żadną
mnożysz 'na krzyż'
10 sty 17:45
Ajtek:
I wyjdzie piękne równanie kwadratowe

.
10 sty 17:46
Aga: 2x−2=x
2
10 sty 17:49
Ajtek:
Nie

2(x−1)=(x−2)(x+2)
Działaj.
10 sty 17:52
5-latek: Oczywiscie na poczatku maly szczegol x+2≠0
10 sty 17:52
Ajtek:
Też fakt
10 sty 17:54
Aga: 2(x−1)=(x−2)(x+2)
2x−2=x2−4
10 sty 17:55
wredulus_pospolitus:
i dalej
10 sty 17:55
Aga: 2x−x2=2
10 sty 17:56
Aga: chyba dalej sie nie da
10 sty 17:58
Ajtek:
−x2+2x−2=0
Teraz coś świta?
10 sty 17:59
Aga: −x2=2−2x
−x2=0?
10 sty 18:02
Aga: Czy x2=2
10 sty 18:06
Ajtek:
Jesteś w szkole średniej, prawda?
10 sty 18:07
Aga: Wiem ze −x2 nie doda 2x tak samo jak nie odejme od tego −2
10 sty 18:08
Ajtek:
A czy nie widzisz f. kwadratowej?
10 sty 18:10
Aga: −x2 + 2(x−1)
10 sty 18:12
Aga: (x+2)(x−2)
10 sty 18:15
Ajtek:
Licz Δ, skoro nie widać rozwiązania na pierwszy rzut oka.
−x
2+2x−2≠(x+2)(x−2)
10 sty 18:18
5-latek: Boże . Ty nie potrafisz rozwiazywac rownan kwdratowych .
To naprawde niepokojace .
10 sty 18:19
Aga: 22+2*1*2=0
10 sty 18:30
Aga: tfu
(−x+2)2
10 sty 18:32
Ajtek:
Co to za bzdety
10 sty 18:35
Aga: Dobra nie wiem
10 sty 18:36
Ajtek:
Wzór na "deltę" znasz?
10 sty 18:37
natalka: (\{3−\5}+\{3+\5})2
10 sty 18:38
natalka:
10 sty 18:39
Aga: Δ=b*b−4ac
10 sty 18:40
Ajtek:
To zastosuj. Ja będę za pół godziny.
10 sty 18:42
Aga: 2x*2x−4(−x)2(−2)
4x2+4x2(−2)
10 sty 18:48
Ajtek:
Masz równanie:
−x2+2x+2=0 Z tego wszystkiego wyżej sam źle napisałem.
I teraz liczysz Δ ze wzorku, który podałaś.
10 sty 19:17
Aga: 2x*2x−4(−x)2*2 ..−
10 sty 19:25
Ajtek:
Δ=b2−4*a*c
W Twoim przypadku a=−1, b=2 c=2 Licz.
10 sty 19:31
Aga: 12
10 sty 20:02
Ajtek:

.
Teraz
√Δ=...
A później x
1 i x
2
10 sty 20:03