oblicz granice - wytłumaczcie
OLA: proszę o podpowiedź i wytłumaczenie jak robi się takie zadania?
W treści mam wzór z którego powinnam korzystać :
lim(n→∞)(1+αn)n=eα
a to zadanie mam do rozwiązania i nie wiem jak zlikwidować potęgę przy n
lim(n→∞)(1+1n)n2
10 sty 17:40
wredulus_pospolitus:
no to liczysz:
| | 1 | | 1 | |
lim (1+ |
| )n2 = lim (1+ |
| )n *n = lim e1 *n = lim en = .... |
| | n | | n | |
10 sty 17:44
PW: Do zadania drugiego:
un2 = un•n = (un)n
10 sty 17:47
OLA94: Hmm, w sumie racja.
Dziękuje wredus __ pospolitus.
Mam nadzieję że to będzie mój jedyny problem
10 sty 17:50