Narysuj wykres funkcji:
Kali: Narysuj wykres funkcji:
f(x)=x*|x+2|−4−2x−2
10 sty 17:33
wredulus_pospolitus:
nic nie widać z tego
10 sty 17:34
Janek191:
| | x* I x + 2 I | |
f(x) = |
| − 2 ? |
| | − 4 − 2 x | |
10 sty 17:38
Kali: tak
10 sty 17:38
Janek191:
| | x* I x + 2 I | |
f(x) = |
| − 2 |
| | − 2*( x + 2) | |
Rozważ 2 przypadki:
1
o x < − 2
2
o x ≥ − 2
10 sty 17:43
Janek191:
| | x* I x + 2 I | |
f(x) = |
| − 2 |
| | − 2*( x + 2) | |
Rozważ 2 przypadki:
1
o x < − 2
2
o x ≥ 2
10 sty 17:43
Janek191:
2
o Powinno być x > − 2 , bo dla x = − 2 mianownik się zeruje
10 sty 17:44
Kali: a nie powinno być tak?:
1) x ≥ −2
2) x < − 2
10 sty 17:49
Kali: a dobra wiem chyba

ale moglbys narysowac to jak ja zrobie bym porownal z Twoim (chyba ze Ci
sie nie chce

)
10 sty 17:51
Kali: mógłby ktoś zrobić do końca? proszę
10 sty 18:01
Janek191:
1
o x < − 2 , to I x + 2 I = − ( x + 2)
zatem
| | x* ( − x − 2) | | x | |
f(x) = |
| − 2 = |
| − 2 = 0,5 x − 2 |
| | 2*( − x − 2) | | 2 | |
Rysujemy część prostej o równaniu f(x) = 0,5 x − 2 dla x < − 2
2
o
x > − 2 , to I x + 2 I = x + 2
zatem
| | x*( x + 2) | | x | |
f(x) = |
| − 2 = − |
| − 2 = −0,5 x − 2 |
| | − 2*( x + 2) | | 2 | |
Rysujemy część prostej o równaniu f(x) = − 0,5 x − 2 dla x > − 2
10 sty 18:17