oblicz całkę trygonometryczną
karola: ∫ sin4xdx
10 sty 17:07
wredulus_pospolitus:
sin
4x = 1−cos
4x = (1−cos
2x)(1+cos
2x) = ... i co dalej możesz z tym zrobić
10 sty 17:09
karola: podstawienie raczej nie wchodzi w grę
10 sty 17:12
AS: Spróbuj wykorzystać tożsamość
| | 1 | |
sin4x = |
| (cos(4*x) + 4*cos(2*x) + 3) |
| | 8 | |
10 sty 17:15
PW: sin
4x = (sin
2x)(sin
2x) = sin
2x(1−cos
2x) = sin
2x − sin
2xcos
2x =
| | 1 | | 1 | |
= sin2x − |
| (2sinxcosx)2 = sin2x − |
| sin22x |
| | 4 | | 4 | |
Czy teraz będzie lżej?
10 sty 17:19
karola: no to sin2xcos2x PW wykorzystałeś jakiś wzór?
10 sty 17:22
PW: Śledząc kolejne przekształcenia możesz zauważyć, że wykorzystałem tylko wzory:
sin
x = 1− cos
22x
| | 1 | |
2sinxcosx = sin2x (żeby ten wzór zobaczyć sztucznie pomnożyłem przez |
| •4. |
| | 4 | |
Liczyłem na to, że jak zobaczysz, że
| | 1 | |
∫sin4x dx = ∫sin2x − |
| ∫sin22x dx, |
| | 4 | |
to już policzysz (pewnie wzór na ∫sin
2x dx był wcześniej wyprowadzony lub wystąpił jako
zadanie).
10 sty 17:39
PW: Chochlik: w drugim wierszu powinno być sin2x = 1−cos2x
10 sty 17:41
AS: Korekta do podanego wzoru
| | 1 | |
sin4x = |
| (cos(4*x) − 4*cos(2*x) + 3) |
| | 8 | |
10 sty 18:05
pigor: ..., lub przez części np. tak :
∫sin4xdx= ∫sin
3sinxdx= |u=sin
3x, du=3sin
2x*cosxdx i dv=sinxdx, v=∫sinxdx= −cosx |=
= −cosx*sin
3x+3∫sin
2x*cos
2xdx= −cosx*sin
3x+3∫sin
2x*(1−sin
2x)dx=
= −cosx*sin
3x+3∫(sin
2x−sin
4x)dx= −cosx*sin
3x+3∫sin
2xdx
−3 ∫sin4x)dx, stąd
−−−−−−−−−−−−−−−− przenosząc
−3 ∫sin4x)dx na lewą stronę równości:
4∫sin4xdx=−cosx*sin
3x+3∫sin
2xdx= −cosx*sin
3x+
32∫2sin
2xdx=
= −cosx*sin
3x+
32∫(1−cos2x)dx= −cosx*sin
3x+
32(∫dx−∫cos2xdx)=
= −cosx*sin
3x+
32x−
32∫cos2xdx=
−cosx*sin3x+32x−34sin2x /
: 4
stąd
∫sin4xdx= −14cosx*sin3x+38x−316sin2x=
=
116(6x+4cosx*sin2x−3sin2x) +C− szukana całka (rodzina funkcji)
10 sty 18:29