ge
RS:

Dane są punkty A (1,0),B(− 1,1) . Punkt C należy do okręgu o równaniu x
2+y
2=1.Znajdź
współrzędne punktu C , tak aby pole trójkąta było największe. Oblicz to pole.
O co tutaj chodzi ?
10 sty 16:46
wredulus_pospolitus:
chodzi o znalezienie punktu C takiego aby pole było jak największe procedura jest prosta
wyznaczasz odcinek AB (podstawa trójkąta)
wyznaczasz prostopadłą do odcinka AB (pokazuje 'kierunek' wysokości trójkąta)
pole trójkąta zależy od: podstawy (która jest stała bo jest to odcinek AB) i wysokości
Wiec im większa wysokość tym większe pole
znajdź zatem takie ustawienie prostej prostopadłej do AB, aby wysokość była największa
10 sty 16:50
RS:

|AB|=2
y=2x+b prostopadła do odcinka AB Ale nie wiadomo jaki to trójkąt więc wysokość nie musi padać
na połowę podstawy przecież ?
10 sty 16:57
wredulus_pospolitus:
dlaczego punkt B z (−1,1) powędrował na (−1,2)
10 sty 16:57
wredulus_pospolitus:
RS ... to inaczej ... tworzysz prostą równoległą do odcinka AB ... sprawdzasz dla jakiego
punktu (okręgu) prosta o takim współczynniku kierunkowym będzie styczną do tegoż okręgu ...
wyjdą Ci dwa punkty ... (jeden w III ćwiartce −−− tego szukasz ... a drugi w I ćwiartce)
10 sty 16:59
RS:
A możesz odpowiedzieć na moje pytanie z 16:57 ?
10 sty 17:02
wredulus_pospolitus:
a czy ja gdziekolwiek napisałem że ma padac na polowę

oczywiście, że nie wiadomo jaki to
będzie trójkąt ... a więc na kartce byś linijką 'przesuwał' się od punktu A do punktu B ...
patrząc gdzie 'odległość' będzie największa
10 sty 17:03
wredulus_pospolitus:
a nawet dalej niż tylko od A ... ale to już inna para kaloszy
10 sty 17:04
RS:
A mógłbyś mi pokazać jak znaleźć algebraicznie tę prostą prostopadła
y=2x+b ?
10 sty 17:06
Mila:

Część odcinka AB jest cięciwą okręgu, najdłuższy odcinek prostopadły do cięciwy przechodzi
przez środek okręgu, tutaj przez punkt(0,0).
m⊥AB: y=2x
Teraz szukaj punktu C przecięcia z okręgiem i oblicz |h|
x
2+(2x)
2=1
10 sty 17:49
RS:
Muszę pomyśleć.
10 sty 17:55
RS:
Nie rozumiem czemu tutaj akurat skorzystano z cięciwy. ?
10 sty 18:01
Mila:
AB przecina okrąg.
10 sty 18:04
RS:
To chyba nie dla mnie.
10 sty 18:05
RS:
Ale za rozwiązanie dziękuję.
10 sty 18:28
RS:

Ostrokątny trójkąt równoramienny ABC o podstawie AB jest wpisany w okrąg o równaniu x
2+y
2 =
25 . Punkty A i B leżą na prostej o równaniu y=x−5
Współrzędne punktów AB z przecięcia się prostej z okręgiem a C z wysokość z okręgiem ?
10 sty 19:04
5-latek: Punkty A i B to punkty przeciecia prostej z okregiem
A co masz obliczyc ?
10 sty 19:09
bezendu:
Jeden będzie tylko punkt C bo drugi nie będzie spełniał warunków zadania.
10 sty 19:11