matematykaszkolna.pl
ge RS: rysunek Dane są punkty A (1,0),B(− 1,1) . Punkt C należy do okręgu o równaniu x2+y2=1.Znajdź współrzędne punktu C , tak aby pole trójkąta było największe. Oblicz to pole. O co tutaj chodzi ?
10 sty 16:46
wredulus_pospolitus: chodzi o znalezienie punktu C takiego aby pole było jak największe procedura jest prosta wyznaczasz odcinek AB (podstawa trójkąta) wyznaczasz prostopadłą do odcinka AB (pokazuje 'kierunek' wysokości trójkąta) pole trójkąta zależy od: podstawy (która jest stała bo jest to odcinek AB) i wysokości Wiec im większa wysokość tym większe pole znajdź zatem takie ustawienie prostej prostopadłej do AB, aby wysokość była największa
10 sty 16:50
RS: rysunek |AB|=2 y=2x+b prostopadła do odcinka AB Ale nie wiadomo jaki to trójkąt więc wysokość nie musi padać na połowę podstawy przecież ?
10 sty 16:57
wredulus_pospolitus: dlaczego punkt B z (−1,1) powędrował na (−1,2)
10 sty 16:57
wredulus_pospolitus: RS ... to inaczej ... tworzysz prostą równoległą do odcinka AB ... sprawdzasz dla jakiego punktu (okręgu) prosta o takim współczynniku kierunkowym będzie styczną do tegoż okręgu ... wyjdą Ci dwa punkty ... (jeden w III ćwiartce −−− tego szukasz ... a drugi w I ćwiartce)
10 sty 16:59
RS: A możesz odpowiedzieć na moje pytanie z 16:57 ?
10 sty 17:02
wredulus_pospolitus: a czy ja gdziekolwiek napisałem że ma padac na polowę oczywiście, że nie wiadomo jaki to będzie trójkąt ... a więc na kartce byś linijką 'przesuwał' się od punktu A do punktu B ... patrząc gdzie 'odległość' będzie największa
10 sty 17:03
wredulus_pospolitus: a nawet dalej niż tylko od A ... ale to już inna para kaloszy emotka
10 sty 17:04
RS: A mógłbyś mi pokazać jak znaleźć algebraicznie tę prostą prostopadła y=2x+b ?
10 sty 17:06
Mila: rysunek Część odcinka AB jest cięciwą okręgu, najdłuższy odcinek prostopadły do cięciwy przechodzi przez środek okręgu, tutaj przez punkt(0,0).
 1 1 
AB: y=−

x+

2 2 
m⊥AB: y=2x Teraz szukaj punktu C przecięcia z okręgiem i oblicz |h| x2+(2x)2=1
10 sty 17:49
RS: Muszę pomyśleć.
10 sty 17:55
RS: Nie rozumiem czemu tutaj akurat skorzystano z cięciwy. ?
10 sty 18:01
Mila: AB przecina okrąg.
10 sty 18:04
RS: To chyba nie dla mnie. emotka
10 sty 18:05
RS: Ale za rozwiązanie dziękuję.
10 sty 18:28
RS: rysunek Ostrokątny trójkąt równoramienny ABC o podstawie AB jest wpisany w okrąg o równaniu x2+y2 = 25 . Punkty A i B leżą na prostej o równaniu y=x−5 Współrzędne punktów AB z przecięcia się prostej z okręgiem a C z wysokość z okręgiem ?
10 sty 19:04
5-latek: Punkty A i B to punkty przeciecia prostej z okregiem A co masz obliczyc ?
10 sty 19:09
bezendu: Jeden będzie tylko punkt C bo drugi nie będzie spełniał warunków zadania.
10 sty 19:11